Gjennom nåløyet

Forfatter: 
Sissel Beate Eriksen Skar
Kilde: 
Norsk Husflid

Turi Gramstad Oliver broderer seg mot billedkunsten. Snøfrid Hunsbeth Eiene tegner gamle dagers broderier med omsorg. Arbeidene speiler broderiet i vår tid: Arven og videreføringen.

Menneskene har sydd siden de trengte klær, og overskuddet ble dekor. Historien flommer over av fortellinger om broderier. Enten det er prinsessen i tårnet, som stikker seg på nålen, eller grevinne Leonora Christinia, som satt i fangenskap i København i 21 år, og som fattet livsmot ved å brodere roser på en liten klut. Historien gir også beskjed om de stille, tålmodige sting som har vokst fram, utfordret fantasien og sprengt grenser i uttrykksformen.

Turi og Snøfrid har kjent hverandre lenge. Begge har broderiet som ballast. Turi var kunstner med pensel i hånd, mens Snøfrid uttrykte seg gjennom blyanten. Så nærmet de seg hverandre: Broderiet ble fellesnevneren. Turi begynte å brodere sine malerier, mens Snøfrid gikk fra å tegne gamle hus til gamle broderier. Hun oppsøkte Turi:

-Du broderer tegning og jeg tegner broderi, la oss samarbeide! Og dermed var det gjort.

Turi fra Sandnes og Snøfrid fra Stavanger har inkassert flotte aviskritikker i broderiets tjeneste - og nye ideer ligger på lur.

Små sting, stor konsentrasjon

-Fra å tegne gamle, forlatte hus, har jeg gått inn i husene. Hva blir etterlatt? Ofte broderier: Puter, pyntehåndklær, hekleting..., sier Snøfrid, som selv har brodert mye:

-Brodering har en oppdragende virkning. Jeg fikk i alle fall høre at en ikke bare skulle sitte med hendene i fanget. Dessuten må man tenke, konsentrere seg, når et broderi skapes.

-Og så er det fredelig, skyter Turi inn.

Snøfrid nikker og fortsetter:

-Det er det samme som skjer når jeg tegner. Jeg må konsentere meg, jeg kan lytte til musikk, eller stillheten. Jeg tegner bare kjente ting som hører hjemme i familien og nær vennekrets.

En tegning av Snøfrid er så levende at en får lyst til å stryke over duken, der den ligger med sine myke folder. Den som har levd noen tiår, minnes broderier som hang rundt i hjemmene: Få er som far, ingen som mor, eller Gud, som har oss småbarn kjær, se til meg som liten er. Broderte brettholdere, små brikker, løpere og duker. Håndens skjønnhet fra bestemors tid er brakt videre via Snøfrids årvåkne blikk, og blyanten som kopierer sting etter sting.

-Jeg skulle egentlig vært tekstilkunstner. Mitt første broderi var et lommetørkle, jeg har alltid brodert mye, forteller Turi, som etter hvert mente at hun var bestemt for keramikken. Men først skulle hun en tur innom Figgjo Fabrikker, som designer. Den avstikkeren varte i 20 år, helt til hun fikk et utsmykkingsoppdrag.

-Jeg holdt på med oppdraget i et halvt år, og smaken av frihet ble for sterk. Jeg gikk aldri tilbake til Figgjo! Det ble forresten ikke noe keramikkverksted på meg heller, forteller Turi.

Det var nemlig lerret og pensel som ventet! Dessuten lager hun eget papir, ofte med uventede motiv til glede for øyet.

Vi dveler litt ved Turis Blomsterlandskap, en eng med de herligste vekster. Men da vi spør om hvilke sting hun har brukt, ler hun godt:

-Jeg vet nesten ikke, litt av hvert. Noe har jeg funnet på! Jeg bruker både håndbroderier og symaskin for å få fram mitt uttrykk.

Turis verker er slett ikke bare for veggen, her er mye brodert å sitte på. Store og mindre puter - og puffer, eller objekter som hun benevner dem selv.

Både Snøfrid og Turi er nylig innkjøpt av Norsk Kulturråd, begge fryder seg over det, men Turi legger til:

-Det er få som kjøper vår kunst, så dette er omtrent ikke til å leve av. Men det er mange som sier at vi inspirerer dem - og det er da ikke verst det heller!

Turi Gramstad Oliver har sin utdannelse fra Statens Håndverk og Kunstindustriskole (keramikk), Bergen Kunsthåndverksskole (keramikk) og verkstedpraksis, England.

Snøfrid Hunsbedt Eiene er utdannet fra Vestlandets kunstakademi, Bergen og Kunstskolen i Rogaland, Stavanger.

Begge har mange både separat- og kollektivutstillinger å vise til. Og begge er brukt til flere utsmykkingsoppdrag. Både Turi og Snøfrid har mottatt stipender gjennom sin kunst.